Allmenn, Forebyggende behandling, Forebyggende fyllinger, Fyllinger - rotfyllinger - kroner

FYLLINGER

 

I et tidligere innlegg snakket jeg om grad av hull i tenner og behandlingsmåter for hull, les innlegget her.

Nå tenkte jeg å komme med et detaljert innlegg om forskjellige typer behandlinger for hull i tenner og i dette innlegget snakker vi om fyllinger.

Hva er en fylling?
En fylling er et materiale som erstatter den manglende delen av tanna som ble mistet pga. bakterier, hull, knekt tann eller andre skader i tenner.

Når trenger vi en fylling?

  1. Når tanna får et grad 3 hull, det betyr at tanna må fylles så fort som mulig ellers kan bakteriene gå videre til nerven.
  2. Knekte tenner med skarpe kanter kan være ubehagelig og skadelig for tunga, samtidig er de veldig enkelt for bakterier å gjemme seg her.
  3. Alvorlig misfarging i fortenner kan behandles også med fylling.

Hvordan legger tannlegen fylling?

Tannlegen må fjerne alle bakterier og ødelagt tannmaterial ved bruk av spesielle utstyr (borring). Deretter legger det en fylling som er samme farge som den naturlige fargen på tennene. De fleste av materiale nå for tiden sitter fast ved bruk av spesielt lys.

Gjør borring vondt?

Borring er en irriterende reaksjon på tanna og det er mulig at man får vondt og dette avhenger av hvor dypt hullet er. Derfor anbefaler vi bruk av bedøvelse som blokkerer all slags smerte og følelse i tanna. Da kan behandlingen utføres uten ubehag.

Hvordan føles det å få fylling, og er det vondt etter behandling?

Dette avhenger av hvor fyllingen blir tatt og hvor stor fyllingen er. En stor fylling kan føles rart i den første tiden, en fylling som ligger mellom tenner kan også være litt ubehagelig i begynnelsen pga. tannkjøttet som ligger mellom tennene.

En fylling som er dypt og nær med nerve kan oppleves ofte med ising i tanna en stund. I tillegg kan tanna føles litt betent etter mye borring. Man må huske på at tennene er en levende del av kroppen og kan bli såret eller irritert og man må også vite at alt trenger tid til å komme tilbake i sin normale tilstand.

I dette innlegget har jeg snakker om dette temaet generelt, men man må vite at hver situasjon er forskjellig fra den andre. Det er veldig nødvendig og viktig at du kommunisere med din tannlege hva du føler under og etter behandling.

Kommer jeg til å få bakterier på nytt på samme fylling?

Det kan være mulig at bakterier angriper tanna på nytt etter fylling og dette type hull kalles sekundær hull eller hull som kommer etter fylling.

Dårlig munnhygiene og mangel av bruk av tanntråd er det vanligste grunnen til sekundær karies. Husk å utføre en forsiktig og god munnhygiene og bruk av tanntråd, besøk din tannlege regelmessig for å sjekke om du har mistet en fylling eller en del av fyllingen.

Husk alltid at det er både lettere, bedre for deg og billiger å fikse noe som er i begynnelsen enn å vente veldig lenge til problemene blir mer komplisert.

Jeg kommer med flere innlegg angående forskjellige type behandlinger for tenner.

Stay tuned!

Related Posts