Her i dette innlegget skal jeg forklare alt som gjelder prosessen av rotfylling og hvorfor man egentlig må ha en rotfylling og ikke en vanlig fylling.

Hva er en rotfyllingRotfylling er en material som er legges inn i kanalene av tenner.

Når trenger man en rotfylling?

  1. Hvis bakteriene har funnet veien videre til nerven av tanna, hjelper det ikke å legge en vanlig fylling.
  2. Trauma mot tenner pga. en ulykke eller hvis man har tygget på noe hardt ved et uhell slik at det gjør skikkelig vondt. Dette fører til at nervene som ligger inne i tanna og som kommer gjennom en liten åpning i bunnen av tanna har blitt ødelagt og er dø. Disse nervene må fjernes for å unngå infeksjoner.
  3. Infeksjoner i bunnen av tennenes rot av forskjellige grunner.
  4. Ekstremt ising og sensitivitet i tanna.

Hvordan bestemmer tannlegen at tenner må rotfylles?

Røntgen bilder er det viktigste metoden for å finne ut riktig diagnose. Ved hjelp av et røntgen bilde kan tannlegen oppdage hull som har kommet til nerve eller infeksjoner i bunnen av tanna.

En annet metode er ising test, der tannlegen tester om tanna er vital og har følelse eller om den er dø. En dø tann har null respons til ising test.

Tar rotfylling lang tid?

Prosessen av rotfylling tar flere besøk hos tannlegen. Behov for hvor mange besøk du trenger for å utføre hele behandlingen er avhengig av situasjonen til tanna. F.eks. tenner med infeksjoner trenger flere besøk, fordi da må tannlegen sikre at infeksjonen er borte slik at han kan fylle rotfyllingen.

  1. Første steg av rotfylling er åpningen av tanna og fjerning av bakteriene og ødelagt tann material. Til slutt fjerner tannlegen nervene ved bruk av spesielle små instrumenter som kan gå inn i kanalene.
  2. Andre steg er måling av selve kanalene for å legge rotfylling material.
  3. Tredje steg er en permanent toppfylling på tanna.

Man må legge merke til at alle tenner som er rotfylt må dekkes med krone for beskyttelse mot fraktur i fremtiden.

En rotfylt tann er en død tann som er veldig svak og kan knekkes lett. I tillegg har de fleste en stor toppfylling og derfor er det lite av tanna som er igjen.

Gjør rotfylling vondt?

Gjennom hele prosessen kommer tannlegen til å bruke bedøvelse for utføre en smertefri og behagelig behandling. Det er vanlig å få vondt etter første rotfylling. Husk å informere din tannlege eller ta kontakt hvis du føler noe rart.

Det er ikke alltid du kjenner smerte i tennene før du trenger en rotfylling. I mange tilfeller dør tanna før du kjenner selve smerten, derfor sier jeg alltid at nøkkelen til en problemfri munn er regelmessig sjekk av tenner hos tannlegen hvert år. Les mitt innlegg «Ikke gå til tannlegen bare når du har vondt» her.

 

Del: