I dette innlegget kommer jeg med den beste maten som er vennlig for tennene dine:

  1. Egg og melk. Disse to matvarene er den perfekte kilden til vitamin D og kalsium. Både egg og melk er veldig nødvendig for bein- og tannhelsen. Vitamin D og kalsium er avhengig av hverandre fordi kroppen trenger nok vitamin D til å bruke kalsium. Om du ikke er glad i melk og egg er det noen alternativer:

Soya melk, mandel melk, hvite bønner, laks, sardiner, kål eller mandler.

  1. Yoghurt og ost. De inneholder mye kalsium og fosfor, og begge matvarene er veldig viktig for beskyttelse av tennene i prosessen man kaller remineralisering.
  2. Fisk og kjøtt. Fisk som f.eks. laks har en mengde av fosfor som er veldig nødvendig for tannemaljen.
  3. Grønnsaker som f.eks. brokkoli og kål kan være en perfekt kilde til mineralene, spesielt for de som ikke spiser lite av kjøtt- og meieriprodukter.
  4. Selleri og gulrot. Disse grønnsakene inneholder en stor mengde av vann og i tillegg er det nyttig for tennene og fibrene i tannkjøttet når du tygger. Tennene trenger også å dra til gymmet av og til for å holde seg friske og sterke!
  5. Eple er en frukt med mye fiber som er veldig hjelpsom til tannkjøttet, i tillegg fjerner eplet plakk mellom tennene og gjøre pusten din fersk.

Verste mattyper til tennene er: 

  1. Verste frukten for tenner er selvsagt sitron frukt siden de har et høyt innhold av syre som er veldig skadelig for tannemalje i en situasjon man kaller erosjon eller slitasje av ytterste laget av tennene.
  2. Juice. Hvis du spise din frokost sammen med et glass appelsin juice, drikk juice med sugerør så slipper tennene å bli utsatt for syreangrepet, og heller drikker juicen direkte uten kontakt med tennene.
  3. Mat med veldig høyt sukkerinnhold som f.eks. godteri og sjokolade er veldig skadelig for tennene. Hvis du liker å spise dessert la den inkludere i måltidet for å redusere flere episoder av lav pH-verdi i munnen som fører til mer produksjon av syre i munnen. Husk at bakterier som lever i munnen er veldig glad i sukker, og de bruker sukker for å produsere syre. Denne syren er din største fiende.

Dette er et generelt innlegg om hva slags mat som er best og verst for din tannhelse. Det finnes mange flere som jeg ikke har nevnt her, men det er bare å spørre meg om det er noen spesielle matvarer du lurer på i forhold til tannhelsen. Man velger selv hva man vil spiser, men det er lurt å ikke overdrive. Ha et balansert kosthold og husk at munnhygiene spiller en veldig viktig rolle om du får problemer i tennene eller ikke.

Spiser du bedre, lever du bedre.

Del: