...eller skal jeg si hverdagsgodteri..

Det nærmer seg helg og du gleder deg til å ligge på sofaen og slappe av med en stor skål med chips, cola, godteri og kanskje noen biter av sjokoladeplaten foran tv-en.. Kjenner du deg igjen?

For å være realistisk og ærlig så blir det en overdrivelse hvis man sier at man må slutte, men vi kan si at man kan kuttet ned inntaket eller finne sunnere alternativer som er mindre skadelig for tenner og kropp.

Det høye sukkerinnholdet i disse matvarene er veldig skadelig for tennene. Det som skjer når man har hatt søtsaker i munnen over 2-3 timer får man en lavt pH-nivå i munnen. Dette er syre som bli produsert og er hovedgrunnen til at man får hull i tennene. Samme tilfelle skjer da du har spist kveldsmat og hopper over tannpussen, blir det samme effekt og større risiko for å få hull.

Jeg skal gi min personlige liste til dere over noen av alternativene som jeg selv spiser både i helgen og i min hverdag:

  • Hvis du er glad i chips er popkorn et godt alternativ. Popkorn inneholder mye fiber og næringsstoffer. Men pass på tennene dine når det gjelder upoppet popkorn – det kan være skadelig for tenner.
  • Vanlig sjokolade erstattes med mørk sjokolade, samtidig som man ikke skal overdrive.
  • Godteri kan byttes om til tørket frukt.
  • Lag en deilig smoothie med dine favorittfrukter. Et tips kan være å fryse den til en saftig is.
  • Gulrot, agurk, blomkål, brokkoli og andre grønnsaker du liker. Skjær de opp i biter sammen med lett rømme eller dip.

Husk å ikke overdrive; spiser du bedre, lever du bedre!

Ha en riktig god helg alle sammen!

Del: